Γιατί να αγοράζουμε ηθικά;

μια εισαγωγή στη φιλοσοφία πίσω από την ηθική αγορά

Μεγάλα προβλήματα, πρακτικές λύσεις


Όλο και περισσότερο βασανιζόμαστε από προβλήματα που φαίνονται να είναι πέρα από τον έλεγχό μας : η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, η εξάλειψη ειδών,τα  πειράματα στα ζώα, η εξάπλωση της βιομηχανικής καλλιέργειας, το εμπόριο όπλων και οι καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για να αναφέρουμε μερικά. Ενώ η παρούσα κατάσταση τρομάζει πολλούς, το άτομο συχνά αφήνεται να αισθάνεται ανίσχυρο, και η χαρακτηριστική απάντηση «δεν μπορώ να κάνω τίποτα «. 

 Ένα κοινό νήμα, που έχει προκαλέσει ή έχει διαιωνίσει πολλές από αυτές τις καταστάσεις, είναι η απληστία και το κέρδος των εταιριών. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν ειναι απαραίτητο να είναι έτσι και ότι αν γίνουμε ηθικοί καταναλωτές μπορούμε ο κάθε ένας να ενθαρρύνουμε τις αληθινά βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν εκμεταλλεύονται ή δεν μολύνουν. Ενώ πολλοί που αισθάνονται την ανησυχία περιορίζονται συνήθως στην υποστήριξη ομάδων εκστρατείας ή πολιτικών κομμάτων, ο ηθικός καταναλωτισμός προσφέρει ένα ισχυρό πρόσθετο εργαλείο, το οποίο είναι και πρακτικό και προσιτό σε πολλούς.

 Τι είναι η ηθική αγορά;

Η ηθική αγορά πολύ απλά είναι να αγοράζουμε πράγματα που γίνονται ηθικά από επιχειρήσεις που ενεργούν ηθικά. Η λέξη ηθικός μπορεί να είναι ένας υποκειμενικός όρος και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές, αλλά στη πιό αληθινή της σημασία σημαίνει χωρίς ζημιά ή εκμετάλλευση ανθρώπων, ζώων ή του περιβάλλοντος.

 Καταλαβαίνοντας τι σημαίνει να αγοράζω ηθικά

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενεργήσετε ως «ηθικός καταναλωτής» μπορούν να πάρουν διάφορες συχνά μορφές.

 Η θετική αγορά  ευνοεί τα ηθικά προϊόντα, είτε αυτά είναι δίκαιο εμπόριο, οργανικά(βιολογικά) ή ελεύθερα από σκληρότητα(στα ζώα). Αυτή η επιλογή είναι αμφισβητήσιμα η σημαντικότερη δεδομένου ότι υποστηρίζει άμεσα τις προοδευτικές επιχειρήσεις.

  • Η αρνητική αγορά  σημαίνει τα προϊόντα που αποδοκιμάζετε όπως τα αυγά από κότες που είναι φυλακισμένες σε κλουβιά ή τα ρυπογόνα αυτοκίνητα.
  • Η αγορά που βασίζεται σε κάποια επιχείρηση περιλαμβάνει τη στοχοθέτηση μιας επιχείρησης συνολικά. Παραδείγματος χάριν, το μποϊκοτάρισμα της Nestle στοχεύει σε όλα τα εμπορικά σήματα και τις θυγατρικές της σε μία προσπάθεια να αναγκαστεί η επιχείρηση να αλλάξει το μάρκετίνγκ της σκόνης γάλακτος για μωρά στον τρίτο κόσμο.
  • Η  πλήρως ερευνημένη προσέγγιση  είναι ένας συνδυασμός και των τριών και σημαίνει να δούμε όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα προϊόντα μαζί και να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα ηθικότερα. Έτσι θα καταλάβουμε ποιές επιχειρήσεις πρέπει να αποφεύγουμε και ποιές είναι οι γενικά «οι καλύτερες αγορές».

 Τα οφέλη του να είμαστε ηθικοί καταναλωτές

Η αγορά ηθικών προϊόντων στέλνει άμεσα υποστήριξη στις προοδευτικές επιχειρήσεις που εργάζονται για να βελτιώσουν τη παρούσα κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα την στερεί από άλλες που κάνουν κακή χρήση για το κέρδος. Παραδείγματος χάριν, όταν αγοράζετε ένα οικολογικό υγρό πλυσίματος των πιάτων δίνετε στον κατασκευαστή του τα κεφάλαια που πρέπει να επενδύσει στην καθαρή τεχνολογία και να διαφημίσει τα προϊόντα του σε μια ευρύτερη αγορά. Συγχρόνως, δεν αγοράζετε πλέον το παλιό υγρό σας, έτσι ο κατασκευαστής του χάνει και ίσως αλλάξει τους τρόπους του.

 Μια άλλη έλξη της ηθικής αγοράς είναι η ευκολία της. Τελικά, ο καθένας πρέπει να πάει για ψώνια ή να καταναλώσει πόρους με κάποιο τρόπο. Σαν ηθικός καταναλωτής, κάθε φορά που αγοράζετε κάτι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. 

 Τα οφέλη στην κοινωνία από την ηθική αγορά είναι ενδεχομένως εκτεταμένα. Ενθαρρύνει τα καινοτόμα προϊόντα και επιχειρήσεις ενώ αποθαρρύνει τις άλλες που αγνοούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες των ενεργειών τους. Εξουσιοδοτεί τον καταναλωτή, δίνοντας σας λόγο στο πώς γίνονται τα προϊόντα που αγοράζετε, και στο πώς η επιχείρηση που τα φτιάχνει τις κάνει τη δουλειά της. Η ηθική αγορά μπορεί κάνει τη διαφορά και το έχει ήδη κάνει στο παρελθόν.

 

Advertisements

About nansaki

Σε ένα πολύ ήσυχο περιβάλλον ανάμεσα στην θάλασσα, τον απέραντο κάμπο και τα Λευκά όρη, υποδέχομαι τους μαθητές της χορτοφαγικής ωμοφαγίας με στόχο την επίτευξη της υγείας, της μακροζωίας, της ζωτικότητας και του παραδειγματισμού. Στον χώρο αυτό λειτουργεί η ανακύκλωση των υλικών, η κομποστοποίηση, ενώ τα προϊόντα των συνταγών ανάλογα την εποχή συλλέγονται απο τον δικό μας κήπο. Τα προϊόντα που έχουμε προς πώληση γίνονται από δικά μας φυτά ή τα συλλέγουμε από τα βουνά. Δεν χρησιμοποιούμε καλλιεργήσιμα βότανα γι αυτό και οι ποσότητες είναι πολύ μικρές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s