Πολύ συχνά συναντάμε εικόνες ανθρώπων που πίνοντας καφέ καπνίζουν, ή καπνίζοντας πίνουν καφέ. Να εργάζονται, να μιλάνε, να διασκεδάζουν, να παρακολουθούν τηλεόραση, να περπατάνε στον δρόμο, να διαβάζουν εφημερίδα κ.λπ. Το τσιγάρο είναι σαν να έχει γίνει αναπόσπαστό μέρος της Ελληνικής κοινωνίας μας. Στενοχωριέμαι βλέποντας αυτή την εικόνα, και είναι  σαν να παρακολουθώ την «φθορά των συνειδήσεων» όπως είχα διαβάσει κάποτε σε ένα βιβλίο με ομώνυμο τίτλο.

     Μια μέρα  συζητούσα με έναν αντιπρόσωπο καπνοβιομηχανίας για το τσιγάρο, και με έκπληξη άκουσα πως είναι  στα πλαίσια της εργασίας του να αφαιρεί από τα ασανσέρ διαφημιστικά αυτοκόλλητα που παραπέμπουν στις νέες μεθόδους για το κόψιμο του τσιγάρου (κέντρα που βοηθάνε στο κόψιμο του τσιγάρου με βελονισμό και άλλους τρόπους). Σοκαρίστηκα, γιατί θεώρησα πως το γενικό καλό είναι πρωτίστως ανώτερο από το προσωπικό οικονομικό όφελος,   και γιατί θεωρώ πως αφαιρώντας ένα αυτοκόλλητο τέτοιο, είναι αντιδημοκρατικό, γιατί στερείς ενδεχομένως την πληροφόρηση και την επιλογή σε κάποιον να αφυπνιστεί και να σκεφτεί, ή ακόμη και να το  αποφασίσει.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό, το ποιοί καπνίζουν στον κόσμο. Οι πιο πρόσφατη έρευνα μας δείχνει οτι το τσιγάρο  στην Ελλάδα αυξάνεται (έρευνα 2010) κατά 20 !!!!!!! %, ενώ στις χώρες της Ευρώπης μειώνεται, και το ποσοστό καπνιζόντων σε μερικές χώρες δεν είναι ούτε 20 %.

Παρατήρησα επίσης, πως φτωχές χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο αλλά και μορφωτικό προφανώς,  καπνίζουν πολύ περισσότερο απο τις άλλες χώρες. Ελλάδα, Μαρόκο, Αίγυπτος, Συρία, Τουρκία, Αλβανία  είναι αυτές που τροφοδοτούν τις καπνοβιομηχανίες της γης να ευημερήσουν.

 

Οι «λόγοι» που καπνίζουν οι καπνιστές:

 

 1. Για να ηρεμήσουν, να ανακουφιστούν, από κάποια συναισθηματική φόρτιση (συγκίνηση): π.χ. όταν έχουν νεύρα, γιατί κάτι δεν έγινε όπως το ήθελαν, όταν κάτι που περιμένουν ματαιώνεται, όταν στενοχωριούνται ή αισθάνονται πίεση κ.λ.π.
 2. Από ευχαρίστηση: π.χ. μετά από κάποια επιτυχία το κάπνισμα τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση, το θεωρούν ως μια ανταμοιβή για να γιορτάσουν αυτό που ολοκλήρωσαν με επιτυχία.
 3. Γιατί διασκεδάζει τη μοναξιά και γεμίζει το χρόνο τους: Πολλοί θεωρούν το τσιγάρο μια καλή παρέα, όταν είναι μόνοι τους και δεν έχουν τι να κάνουν.
 4. Για να αισθάνονται κοινωνικά προσαρμοσμένοι: π.χ. όταν η παρέα τους είναι καπνιστές και δεν θέλουν να αποτελούν εξαίρεση.
 5. Γιατί αυξάνει την ενεργητικότητα τους και τους βοηθά στην εργασία, ιδίως όταν αυτή είναι πνευματική. Πολλοί αναφέρουν ότι τους βοηθά να αντέξουν και να αποδώσουν σ’ αυτό που κάνουν.
 6. Από συνήθεια: για την ικανοποίηση που προσφέρει η επαναλαμβανόμενη, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τελετουργία του καπνίσματος.
 7. Για να μην παχύνουν, αν και συνήθως αυτός ο λόγος παρουσιάζεται με ανάστροφη φορά, δηλ. από το φόβο ότι η διακοπή θα τους παχύνει συνεχίζουν να καπνίζουν.
 8. Γιατί βοηθά στη λειτουργία του εντέρου, ιδίως αυτή η σύνδεση γίνεται συνήθως από γυναίκες για το πρωϊνό τσιγάρο που συνοδεύει τον καφέ.

 

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες.

 •  ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν),
 • αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης),
 • αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα πνοτικοφάρμακα),
 • μονοξείδιο του άνθρακα (βασικό συστατικό των καυσαερίων, που δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη και στερεί οξυγόνο από τα κύτταρα),
 • ανιλίνη (βασικό χημικό συστατικό χρωμάτων),
 • ναφθαλίνη (η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούμε για την προστασία των ρούχων από το σκώρο),
 • κυανιούχες ενώσεις,
 • προπάνιο,
 • μεθάνιο,
 • φορμαλδεύδη (γνωστή καρκινογόνος ουσία),
 • ραδιενεργά κατάλοιπα (από την μόλυνση των καλλιεργειών),
 • μυρμηγκικό οξύ,
 • λευκαντικές ουσίες κ.ο.κ.

Τουλάχιστον 43 από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό αποδεδειγμένα έχουν καρκινογόνες ιδιότητες, δηλ. προκαλούν καρκίνο.

                          Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος;

Το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο 5.000.000 θανάτους! Το 2025 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 10.000.000. Στις αναπτυγμένες χώρες το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία ασθενειών και πρόωρων θανάτων.
Έχει υπολογιστεί ότι ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι από όσους προκαλούν μαζί: το ΑΙDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά. Μεταξύ των σοβαρών ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα συγκαταλέγονται:

 • Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Η σχέση καπνίσματος και καρκίνου των πνευμόνων είναι απόλυτη. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
 • Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων, όπως ο καπνός της σόμπας κολλά στο εσωτερικό της καμινάδας.
 • Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων. Ο συνδυασμός καπνίσματος και λήψης αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες θρομβώσεις των φλεβών.
 • Η οστεοπόρωση. Οι καπνίστριες υποφέρουν πιο έντονα από την εξέλιξη της οστεοπόρωσης και τις επιπτώσεις της.
 • Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρούν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
 • Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα σεξουαλικής ικανότητας. Στους καπνιστές το σπέρμα είναι συχνά αδύναμο, ενώ στις καπνίστριες η σύλληψη μπορεί να είναι δυσκολότερη και έχουν συχνά αποβολές.
 • Πέρα, όμως, από τα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση και την παρουσία των καπνιστών.
 • Το δέρμα τους γερνάει πιο γρήγορα. Εμφανίζει νωρίτερα περισσότερες ρυτίδες, ιδίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.
 • Τα νύχια είναι πιο ευαίσθητα και συχνά χρωματίζονται με την κιτρινίλα του τσιγάρου.
 • Τα δόντια μαυρίζουν γρηγορότερα και χάνουν την στιλπνότητά τους.
 • Ο καπνιστής μυρίζει «καπνίλα». Και αυτό γίνεται έντονα αισθητό όταν βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους (στο διπλανό κάθισμα, στο ασανσέρ, στο αυτοκίνητο κ.λ.π.).

Το θέμα του τσιγάρου είναι πολύπλοκο, γιατί εκτός της φυσικής ανάγκης της κίνησης , υπάρχει και εξάρτηση στο σωματικό επίπεδο δηλαδή στο αίμα, στον πνεύμονα και αλλού. Υπάρχει επίσης  στο ενεργειακό πεδίο εγκλωβισμός όπως μου είπες ένας πνευματικός δάσκαλος πολύ διορατικός. Εκείνος επέμενε πως αν κάποιος δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο (όλοι δηλαδη) δεν είναι τόσο η δύναμη της συνήθειας, αλλά οι οντότητες που τρέφονται απο αυτές τις ενέργειες και εμποδίζουν με κάθε τρόπο την απεξάρτηση απο αυτό. Γι αυτό και είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Φυσικά αυτά είναι απόψεις τις οποίες μεταφέρω και ο καθένας αναλόγως πράττει.

Το σίγουρο είναι πως το τσιγάρο μας κάνει κακό. Ας μείνουμε στο φυσικό επίπεδο, αφού για τα άλλα μας σώματα δεν έχουμε αποδείξεις για την βλάβη που υφίστανται.

 

Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι στην Ευρώπη περίπου 215 εκ. κατοίκων καπνίζουν, από τα οποία τα 130 εκατ. είναι άνδρες. Το ποσοστό καπνιστών στους άνδρες είναι κατά μέσο όρο 34% στη Δυτική Ευρώπη και 47% στην Ανατολική, ενώ στις γυναίκες, 25% στη Δυτική Ευρώπη και 20% στην Ανατολική (WHO 2007).

 Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). .Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. το 2000, το ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ανδρών έφτανε στην Ελλάδα το 46,8%, ενώ μεταξύ των γυναικών το 29%  .

Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος;

Συνοψίζοντας, για να μπορείτε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πραγματικότητα του καπνίσματος, ιδού ποια είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου: ΜΕΤΑ ΑΠΟ:

 • 20 λεπτά: Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Ο αριθμός των σφύξεων ομαλοποιείται. Η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό.
 • 8 ώρες: Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτει στο φυσιολογικό Το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • 12 ώρες: Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό
 • 24 ώρες: Ήδη αρχίζει να μειώνεται η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων.
 • 48 ώρες: Βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.
 • 72 ώρες: Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων.
 • 5 ημέρες: Τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης έχουν αποβληθεί από το σώμα.
 • 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζει να βελτιώνεται Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των αυξάνει μέχρι 30%.
 • 1 έτος: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται κατά το ήμισυ.
 • 5 έτη: Έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και τραχήλου.
 • 10 έτη: Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.
 • 15 έτη: Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με αυτόν των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

Πως το έκοψα εγώ:

Πρώτα, πήρα την μεγάλη απόφαση. Στενοχωριόμουν να βλέπω τα αγαπημένα μου πρόσωπα να «λιβανίζονται» απο το τσιγάρο μου. Το σκέφτηκα πολύ, το επεξεργάστηκα στο νου μου και η επιθυμία μου να το κόψω ενδυναμωνότανε από την αγάπη μου προς τους οικείους μου.

Επισκέφτηκα έναν πολύ καλό βελονιστή (στην περίπτωσή μου ήταν γυναίκα) , η οποία ενδυνάμωσε την επιθυμία μου να διακόψω το τσιγάρο. Ο  Βελονισμός δεν έχει λογική για μας τους δυτικούς, εκτός αυτούς που έχουν εντρυφήσει σε αυτόν. Δεν έχει σημασία, αποφασίστε και ζητήστε βοήθεια από έναν καλό βελονιστή.

Κάθε φορά που ήθελα τσιγάρο έπινα ένα ποτήρι νερό. Ετσι, τροφοδότησα τα κύτταρά μου με υγρασία, άρα με ζωτικότητα και ζωντάνια, και αυτό απο μόνο του οδηγούσε την σκέψη μου να απαλλαγεί από το τσιγάρο.

Ξεκίνησα περισσότερη γυμναστική. Περπάτημα στην φύση με γρήγορο ρυθμό ή στην πόλη, ή στο γυμναστήριο, δεν είχε σημασία. Ο στόχος μου ήταν να μην δίνω χρόνο στο τσιγάρο.

Έκανα γιόγκα και διαλογισμό. Οι ασκήσεις γιόγκα είναι έτσι φτειαγμένες που μας φέρνουν σε συνείδηση με το φυσικό και αιθερικόμας κομμάτι, και να έχουμε μια αντίληψη πιο ευρεία για το ποιοί είμαστε. Μας ενδυναμώνει την πίστη, την σταθερότητα, την επίτευξη του στόχου, και φυσικά πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος.  Φυσικά, δεν έκανα όλα αυτά μαζί, αλλά κατά περιόδους και ανάλογα τις ανάγκες μου.  Ναι, πήρα κιλά όταν το έκοψα, στην περίοδο που  δεν έκανα γυμναστική .Διαπίστωσα όμως στην πορεία, πως αν τρώμε συνειδητά την κάθε μπουκιά δεν προσλαμβάνουμε βάρος. Απλά χρειαζόμαστε ποι συχνά φαγητό.  Παράλληλα με το πέρασμα του χρόνου, και αλλάζοντας τις διατροφικές μου κακές συνήθειες,  χάθηκαν αυτά τα παραπανίσια κιλά.

 

 

 

 

 

 Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κάπνισμα:

http://www.bestrong.org.gr/el/healthylife/nosmoking/faqaboutsmoking/

Advertisements

About nansaki

Σε ένα πολύ ήσυχο περιβάλλον ανάμεσα στην θάλασσα, τον απέραντο κάμπο και τα Λευκά όρη, υποδέχομαι τους μαθητές της χορτοφαγικής ωμοφαγίας με στόχο την επίτευξη της υγείας, της μακροζωίας, της ζωτικότητας και του παραδειγματισμού. Στον χώρο αυτό λειτουργεί η ανακύκλωση των υλικών, η κομποστοποίηση, ενώ τα προϊόντα των συνταγών ανάλογα την εποχή συλλέγονται απο τον δικό μας κήπο. Τα προϊόντα που έχουμε προς πώληση γίνονται από δικά μας φυτά ή τα συλλέγουμε από τα βουνά. Δεν χρησιμοποιούμε καλλιεργήσιμα βότανα γι αυτό και οι ποσότητες είναι πολύ μικρές.

4 responses »

 1. Ο/Η Nikos Meli λέει:

  Μπράβο Αναστασία! Κι εγώ το κόβω τώρα, είναι πάνω από δύο εβδομάδες. Κι έχω ξεκινήσει και το χυμό από κριθαρόχορτο! Νίκος Μελιγκουνάκης (θα με βρεις στο τηλ 6972521392)

 2. Ο/Η Simeon Socratous λέει:

  Ζω με ωμοφαγία. Δυστυχώς είμαι καπνιστης. Θα κάνω μια προσπάθεια ακόμα. Αν τα καταφέρω να είστε σίγουροι ότι είναι βάση τα πιο πάνω που διάβασα. Οχι πως είναι κάτι το άγνωστο. Είναι ο τρόπος που αναφέρονται. Ελπίζω το πακέτο που έχω να είναι και το τελευταίω.

  • Ο/Η nansaki λέει:

   Συμεών, το εύχομαι να είναι το τελευταίο σου πακέτο. Επειδκή κάνεις ωμοφαγία, θεωρώ οτι είναι πιο εύκολο και πιο αναγκαίο …
   Καλή επιτυχία!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s