Χθές, ήθελα να φτειάξω ωμοφαγικά γεμιστά. Τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή να αναδειχθούν τα αρώματα , οι γεύσεις και η θρεπτικότητα των!

Την βασική συνταγή την είχα, απο το βιβλίο της Φλώρας, στην οποία και βασίστηκα για τα βασικά υλικά,  όμως ήθελα κάτι ακόμα πιο δυνατό σε γεύση, να μοιάζει πάρα πολύ με τα γεμιστά που μαγείρευα κάποτε. 

Όταν ήμουνα μικρή, για να φτειάξει η μαμά μου ντολμάδες έκανε ολόκληρη ιεροτελεστία. Σηκωνόμασταν πολύ πρωί και πηγαίναμε στον κήπο, να μαζέψουμε όλα τα υλικά, να είναι φρέσκα και πολύ ώριμα, γεμάτα γεύση, φροντίζοντας πρώτα απο όλα να μαζέψουμε τους κολοκυθοανθούς πριν κλείσουν.. Οταν έφτειαχνε τους ντολμάδες, το έκανε με θρησκευτική ευλάβια και αφοσίωση, το καθε τι να μπει με την σειρά του, και ποτέ δεν ξέχναγε τίποτε – κι ας μην είχε σημειώσεις και συνταγές γραπτές- , και το σπίτι να μοσχοβολάει όλο το πρωινό, απο τα αρώματα των βοτάνων, της φρεσκοτριμμένης ντομάτας, του δυόσμου, του βασιλικού, της ρίγανης…… τι να σας λέω τώρα! Τρέχουν τα σάλια μου και μόνο που ξαναγύρισα σε κείνες τις όμορφες αναμνήσεις, που μόνο τώρα μπορώ να καταλάβω την σπουδαιότητά τους, και τα ανεξίτηλα σημάδια εποικοδομητικής εκπαίδευσης που έχουν αφήσει στην ζωή μου.

Η μαμά μου, κάνει τα καλύτερα  (μαγειρεμένα) γεμιστά του κόσμου και  έτσι έχω πάρει όσα στοιχεία μου άρεσαν, προσθεσα και δικά μου και έγινε μια καταπληκτική ωμοφαγική δημιουργία!!!!! 

Εϊναι εύκολα, χορταστικά, είναι υγιεινα, έχουν όλα τους τα ένζυμα, πολύ ασβέστιο, δεν μας βαραίνει το στομάχι μετά το φαγητό και κάνουμε και οικονομία στο ρεύμα!

Ωμοφαγικά γεμιστά της  Αναστασίας

 

Υλικά:

5-10 ντομάτες ώριμες . Τα σπόρια εσωτερικά να είναι κόκκινα, και η ντομάτα να ευωδιάζει.

2 κόκκινες πιπεριές φούσκες (αν σας αρέσουν γεμιστές)

2 πράσινες πιπεριές φούσκες (αν σας αρέσουν γεμιστές)

1 φλυτζάνι αμύγδαλα μουλιασμένα αποβραδύς στο νερό και ξεφλουδισμένα σε κρύο νερό

1 κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη

1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη

1 ξηρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη

3 φύλλα ντοματιάς ψιλοκομμένα

λίγο άνιθο ψιλοκομμένο

αρκετή γλυστρίδα ψιλοκομμένη

1 πρέζα ρίγανη

μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

2 κλωναράκια μάραθο ψιλοκομμένο

αρκετό δυόσμο ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα , αυτή την εποχη ο κορμός του είναι σκληρός)

1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο

1 φύλλο λουίζας τρυφερό και ψιλοκομμένο

2 φύλλα φασκόμηλο πολύ ψιλοκομμένο

λίγα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα

4 κλωναράκια βασιλικό θα βάλουμε μόνο τα φύλλα (ή/και τα άνθη) ψιλοκομμένα,

 3 μεσαίες σκελίδες  σκόρδο τριμμένο στον τρίφτη

2 φλυτζανάκια  του καφέ λάδι

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

αλάτι

 ελάχιστο πιπέρι

λίγο τζίντζερ

λίγο γαρύφαλλο τριμμένο

λίγη κανέλα τριμμένη

λίγο πληγούρι ψιλο ( μια χούφτα)

Παρασκευή

Βάζουμε στο blender τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα με 2 ποτήρια νερό και τα λειώνουμε καλά.

Τα περνάμε απο τουλπάνι και τα στίβουμε  πολύ καλά, να πάρουμε το γάλα του αμυγδάλου το οποίο χρησιμοποιούμε ως ρόφημα πολύ υγιεινό, και χρησιμοποιούμε την πάστα που έμεινε στο τουλπάνι για τα γεμιστά μας.

Σε μια μεγάλη λεκάνη άδειάζουμε τις ντομάτες από το εσωτερικό τους, τους ρίχνουμε μια σταλίτσα αλάτι και τις αφήνουμε στο ταψάκι του αφυγραντή (με το φλεξ απο κάτω να μη σουρώνουν) . Ρίχνουμε στην λεκάνη το πληγούρι και προσθέτουμε την τριμμένη σάρκα της ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά . Ο χυμός ντομάτας θα ποτίσει το πληγούρι και θα γίνει μαλακό και πολύ γευστικό. Προσθέτουμε την πάστα αμυγδάλου και τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αγγουράκι. Ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε στο multi και τα κάνουμε μια ομοιογενή κρέμα.

Τρίβουμε το αγγουράκι στον τρίφτη το στίβουμε πάρα πολύ καλά, και το ανακατεύουμε στο μίγμα μας με ένα κουτάλι. (Το χυμό του αγγουριού τον πίνουμε, είναι δροσιστικός, και ανανεωτικός!). Δοκιμάζουμε αν είναι ικανοποιητική η γεύση, και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις κλείνουμε με το καπάκι τους απο πάνω, και τοποθετούμε αν θέλουμε στον αφυγραντή για λίγες ώρες 3-5 και σερβίρουμε με φύτρα της επιλογής μας, ή σαλάτα, ή μανιτάρια μαριναρισμένα, κάπαρη ή ότι μας αρέσει, και ,,,,,,,,, καλή σας όρεξη!

Tips:

  1. Η αμυγδαλόπαστα να είναι πολύ καλά σουρωμένη.

  2. Οι ντομάτες να είναι κόκκινες, αλλά στητές.

  3. Η σειρά που βάζουμε στην λεκάνη τα πρώτα υλικά είναι σημαντική, για να δώσουμε χρόνο στο πληγούρι να φουσκώσει απο τον ντοματοχυμό.

  4. Μπορούμε να μην βάλουμε τα γεμιστά μας στον αφυγραντή. Είναι το ίδιο νόστιμα, υγιεινά και υπέροχα σε γεύση !

  5. Μπορεί (το πιο πιθανόν) να μας περισέψει γέμιση. Την αξιοποιούμε είτε σερβίροντάς το σαν “πατέ” στο τραπέζι με λίγο μαιντανό απο πάνω, είτε γεμίζοντας και άλλα λαχανικά (πιπεριές , κρεμμύδι, κολοκυθοανθούς ). Οι ανθοί τρώγονται ωμοί και είναι υπέροχοι.

  6. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και οταν έχουμε οργάνωση, γίνεται σε λίγο χρόνο. Αν μερικά υλικά σας λείπουν, ή δεν τα έχετε φρέσκα, δεν πειράζει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόνη ή αποξηραμένα, ή να παραλείψετε ότι δεν έχετε στο ντουλάπι. Δοκιμάστε όμως την γεύση, πριν γεμίσετε τις ντομάτες.

  7. Παρόλα αυτά, για μένα τα γεμιστά είναι ιεροτελεστία, και μια ιεροτελεστία θέλει τον χρόνο της!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Τομήστε την συνταγή αυτή ακόμη κι αν δεν είσαστε ωμοφάγοι!

    Γεμιστές Ντομάτες της Αναστασίας

Advertisements

About nansaki

Σε ένα πολύ ήσυχο περιβάλλον ανάμεσα στην θάλασσα, τον απέραντο κάμπο και τα Λευκά όρη, υποδέχομαι τους μαθητές της χορτοφαγικής ωμοφαγίας με στόχο την επίτευξη της υγείας, της μακροζωίας, της ζωτικότητας και του παραδειγματισμού. Στον χώρο αυτό λειτουργεί η ανακύκλωση των υλικών, η κομποστοποίηση, ενώ τα προϊόντα των συνταγών ανάλογα την εποχή συλλέγονται απο τον δικό μας κήπο. Τα προϊόντα που έχουμε προς πώληση γίνονται από δικά μας φυτά ή τα συλλέγουμε από τα βουνά. Δεν χρησιμοποιούμε καλλιεργήσιμα βότανα γι αυτό και οι ποσότητες είναι πολύ μικρές.

3 responses »

  1. Ο/Η Anna λέει:

    Πω, πω μου τρέχουν τα σάλια!
    Αν και δεν είμαι δηλωμένη χορτοφάγος αλλά ούτε και φανατική κρεατοφάγος φέτος που έκανα μια θεραπευτική διατροφή για 40 μέρες, είδα ότι μετά δεν είχα την μανία για την ζωική πρωτεΐνη όπως πριν (με έπιανε που και που). Εδώ στο κτήμα κάνουμε ωμοφαγία αρκετή αν και όχι από πεποίθηση αλλά μου αρέσει πολύ φέτος και θα συνεχίσω να τρώω πιο πολλά ωμά. Θα σε βάλω στα favourites στο ντοσιέ των Συνταγών. 

  2. Ο/Η nansaki λέει:

    Σε ευχαριστω, Άννα!!! Εϊναι πράγματι πολύ χορταστικό και γευστικότατο. Ειδικά εσύ που έχεις και την σπείρα βοτάνων, θα μπορείς να αξιοποιήσεις την συνταγή με όλα της τα υλικά!!! Και επι τη ευκαιρία, να αναφέρουμε πως τα βότανα της συνταγής μπορούμε να τα έχουμε σε μικρά ή μεγάλα γλαστράκια στο σπίτι μας. Θα μοσχοβολάνε τα μπαλκόνια – παράθυρα, – ταράτσες – αυλές και θα έχουμε όποτε θέλουμε το δικό μας βότανο. Να αναφέρω επίσης πως ματσάκια μαιντανό, δυόσμο, άνιθο, μάραθο, ρόκα τα διατηρούμε καλύτερα σε νερό μέσα στο ψυγείο.

  3. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Η διαδικασία από μόνη της σε χορταίνει, με τα αρώματα, τα χρώματα, τις μυρωδιές και φυσικά την κάθε γεύση αλλά και όλες μαζί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s